Jak si uklidit učebnu GOOGLE a připravit ji na nový školní rok

nový školní rok... na co nesmíme zapomenout

Prázdniny utekly jako voda a nyní se naplno připravujeme na školní rok nový. A podobně jako si děláme pořádek ve svém kabinetě, je třeba si jej udělat také ve svém “kabinetě digitálním”. V tomto článku bychom se rádi zaměřili na Učebnu Google, kterou učitelé využívají nejen v distanční výuce.

I toto prostředí si zaslouží připravit na další školní rok a tzv. jej uklidit. Ukážeme si, na co všechno je třeba pamatovat.

Zkontrolujte sekci "Ke kontrole"

Jednou z vynikajících funkcí Učebny Google je způsob, jakým tento program pracuje s žákovskými úkoly. Ve chvíli, kdy žák odevzdá úkol, Google automaticky změní práva ke sdílení souborů, čímž se vlastníkem žákovského souboru stanete Vy a práva žáka se změní pouze na možnost zobrazení. Toto je důležité, abyste jako učitelé mohli soubor zkontrolovat, popřípadě upravovat.

Po dokončení hodnocení naopak chcete soubor vrátit, a tak Google automaticky převede vlastnictví zpět na žáka. To je obzvláště důležité, pokud se rozhodnete si vyčistit svůj Disk a odstranit staré soubory. Pokud by práce nebyly vráceny, tak při odstranění souboru budou skutečně odstraněny. V případě, že soubor byl již vrácen a nejste tak jeho vlastníkem, dojde pouze k tomu, že se odstraní jeho viditelnost na vašem Disku Google.

Učebna Google nabízí jednoduchou cestu, jak zkontrolovat všechny úkoly a ujistit se, že jste svým žákům vše řádně vrátili. Přejděte do "Hlavní nabídky" (tři podlouhlé čárky vlevo nahoře) a přejděte do sekce "Ke kontrole". Zde na jednom místě vidíte veškeré úkoly všech kurzů a máte možnost s nimi jednotlivě pracovat. Můžete si například zobrazit pouze úkoly z vybrané třídy (viz obrázek) a zde zkontrolovat, které úkoly ještě nebyly ohodnoceny, tedy vráceny zpět žákům.

Pokud jste úspěšně vrátili žákům všechny práce, přejděte zpět do sekce "Ke kontrole", klikněte na tři tečky vedle úkolu a vyberte "Označit jako zkontrolované" - viz videonávod.

Odhlaste své žáky (pokud je to potřeba)

Já osobně nejsem příliš velkým zastánce tohoto druhu čištění a nemám problém vše se svými žáky natrvalo sdílet. Chápu ale, že některým tato věc může být nepříjemná, zejména pokud vědí, že chtějí stejné materiály používat i v budoucnu u jiných ročníků a mají strach, že by se žáci k těmto materiálům snadno dostali od svých starších spolužáků.

Samozřejmě tímto nezaručíte, že žáci se k vašim materiálům nedostanou jinými způsoby. Vždy platí to, že cokoliv jednou umístíte na web, tak již nikdy nemáte stoprocentní jistotu, že jste to trvale smazali či zabránili dalšímu kopírování.

Učebna Google umožňuje jednoduše žáky odhlásit z dokončeného kurzu a tak zrušit přístup ke všem materiálům, které jste jim v průběhu školního roku nasdíleli.

  • Otevřete kurz a přejděte na záložku "Lidé"

  • Zaškrtněte políčko v horní části „ Studenti “, čímž vyberete všechny žáky vašeho kurzu

  • Klikněte na tlačítko "Akce"

  • Z rozbalovací nabídky vyberte druhou možnost "Odebrat"

Archivujte staré kurzy

Archivace třídy je asi nejlepší způsob, jak uklidit svou Učebnu. Je dobré vědět, že...

  • archivací třídy odeberete kurz z vaší hlavní domovské stránky

  • kurz bude stále dostupný v hlavní nabídce v sekci "Archivované kurzy" a je možné jej kdykoliv obnovit

  • archivací zastavíte možnost provádět v kurzu jakékoliv změny. Toto je zejména dobré, pokud se rozhodnete ponechat žáky v kurzu.

  • stále máte možnost využít příspěvky a úkoly z archivovaných kurzů pomocí tlačítka "Znovu použít příspěvek"


Chcete-li archivovat třídu, postupujte podle videonávodu:

Odeberte staré kalendáře tříd

Asi už víte, že pokud vytvoříte kurz v Učebně Google, tak se automaticky vytvoří nový kalendář pro tento kurz. Zejména pro vaše žáky je toto pohodlný způsob, jak si udržet přehled o nadcházejících termínech odevzdání úkolů.

Nezapomeňte proto na konci školní roku odstranit ty kalendáře, které již nebudete v nadcházejícím školním roce potřebovat.

Jednoduchý postup:

  • Otevřete Kalendář Google

  • V seznamu "Moje kalendáře" najeďte na kurz, který chcete odstranit a klikněte na tlačítko se třemi tečkami

  • Pokud vám postačí pouze kalendář skrýt, tak zvolte položku "Skrýt v seznamu"

  • V opačném případě klikněte na položku "Nastavení a sdílení" a zde v sekci "Smazat kalendář" klikněte na tlačítko "Smazat" (viz obrázek níže)

Nezapomeňte na disk

Pro každý kurz, který vytvoříte v Učebně Google, se na vašem Disku automaticky vytvoří i složka, kterou naleznete ve složce "Classroom". Tuto hlavní složku NIKDY NEMAŽTE a ani nepřesouvejte! Pravdou je, že většina učitelů možná o této složce slyší poprvé a není příliš mnoho důvodů ji otevírat a popřípadě v ní dělat pořádek. Přesto pro některé z vás může tato složka být skvělým nástrojem pro rychlé procházení odevzdaných souborů a úkolů od vašich žáků.

V mém případě jsem doposud nepřistoupil k úklidu v této složce (viz obrázek) a sami vidíte, že hledání by bylo obtížné, protože mezi složkami současných tříd se nachází i složky z již archivovaných kurzů.

To lze vyřešit jednoduchým postupem. V této složce vytvořte novou složku s názvem například "Archiv" a zde všechny nepotřebné a staré kurzy přesuňte. Nikdy je nemažte.

Přesunutím složek kurzu nijak nenarušíte jejich použití v Učebně Google a zároveň snadno docílíte úklidu i na Google Disku.